2gie śniadanie/ Kolacja

Pasztet roślinny

Pasztet roślinny, najlepszy!

Inspiracja – Jadłonomia.com

Pasztet roślinny

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 10 Czas Przygotowania: 20 minut +45 minut pieczenia

Składniki

  • fasola biała - ok. 500 g ugotowanej (u mnie dwie puszki fasoli w zalewie)
  • kasza jaglana - 100 g
  • gruszka - 3 mniejsze
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • kolendra mielona - ½ łyżeczki
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - ½ łyżeczki
  • sól, pieprz - wedle uznania
  • olej rzepakowy - ⅓ szklanki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C.

2

Kaszę jaglaną ugotuj.

3

Dwie gruszki pokrój na cząstki i wsadź do piekarnika na 10-15 minut, aż się zrumienią.

4

Fasolę, ugotowaną kaszę jaglaną, podpieczone gruszki, olej i przyprawy zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Na wierzchu ułóż plastry pokrojonej gruszki, wsuwając je delikatnie w masę.

6

Piecz ok. 40-45 minut, do momentu, aż pasztet będzie miał złoty kolor.

7

Wystudź (najlepszy jest w następnym dniu).

Składniki odżywcze na 100 g pasztetu:
Energia: 154 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 6,47 g
Węglowodany: 19,5 g

Pewnie zainteresują Cię również