Lunch/ Obiad

Penne w sosie pomidorowym z wędzonym dorszem

Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Więc łap!

Penne w sosie pomidorowym z wędzonym dorszem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • dorsz wędzony - 100 g
  • cebula - 1/2 szt.
  • cukinia - 1/4 średniej
  • pomidory w puszce - 1/3 puszki
  • passata pomidorowa - ok. 200 g
  • makaron kukurydziany (ew. gryczany/pełnoziarnisty) - 60 g
  • oliwki czarne - 20 g
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia
  • masło klarowane - 5 g

Sposób przygotowania

1

Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pomidory w puszce, cukinię i passatę. Duś kilka minut, następnie dodaj kawałki ryby (oczyszczonej z ości). Wymieszaj i duś jeszcze ok. 10 minut. Dopraw solą i pozostałymi przyprawami.

2

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu - al dente.

3

Ugotowany makaron razem z sosem wymieszaj w garnku, dodaj pokrojone oliwki i przełóż na talerz.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 452 kcal
Białko: 31,4 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 59 g

Pewnie zainteresują Cię również