Śniadanie

Pieczona owsianka z batatem

Pieczona owsianka z batatem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • batat - 1 średni ok. 140 g
  • jabłko - 1 szt. duże
  • płatki owsiane - 70 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • kardamon - ½ łyżeczki
  • imbir - ½ łyżeczki
  • erytrol - 2 łyżki
  • olej kokosowy - 20 g
  • żurawina suszona - 20 g
  • migdały płatki - 20 g
  • mąka kokosowa - 30 g
  • mleko ryżowe - 120 g

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Płatki zalej wrzątkiem do napęcznienia na kilka minut (tylko do poziomu płatków).

3

Dodaj mąkę kokosową, olej kokosowy i mleko.

4

Jabłko i batata zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do płatków razem z przyprawami i erytrolem.

5

Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu i przełóż masę. Wierzch posyp żurawiną i płatkami migdałowymi.

6

Piecz ok. 30-40 minut, aż owsianka z wierzchu będzie zarumieniona.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 460 kcal
Białko: 10,7 g
Tłuszcze: 20,5 g
Węglowodany: 59,5 g

Pewnie zainteresują Cię również