Kolacja

Pieczony omlet szarlotkowy z masłem orzechowym

Jabłka, cynamon, masło orzechowe… tak, jest dobrze 🙂

Pieczony omlet szarlotkowy z masłem orzechowym

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • jajka - 5 szt.
  • mąka jaglana - 60 g
  • soda oczyszczona - 1/3 łyżeczki
  • jabłka - 2 szt. średnie
  • cynamon
  • masło orzechowe - 50 g

Sposób przygotowania

1

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Jajka wybij do miski, dodaj szczyptę soli i i ubij mikserem do uzyskania puszystej piany. Po chili dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i wymieszaj.

3

Do masy dodaj 1 jabłko pokrojone w kostkę.

4

Przelej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plasterki drugiego jabłka i posyp wszystko cynamonem.

5

Piecz ok. 20 minut, a po wyciągnięciu nałóż łyżką masło orzechowe.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 450 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 23,5 g
Węglowodany: 36 g

Pewnie zainteresują Cię również