Deser/ Śniadanie

Placki dyniowo – jabłkowe

Placki dyniowo - jabłkowe

Dynia na słodko sprawdza się idealnie! Z jabłkiem i przyprawami korzennymi…

Placki dyniowo-jabłkowe

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut

Składniki

  • dynia Hokkaido - ok. 300 g
  • jabłko - ok. 150 g
  • jogurt naturalny - 50 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 60 g
  • mąka ziemniaczana - 15 g
  • proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • kardamon - 1/2 łyżeczki
  • imbir - 1/2 łyżeczki
  • erytrol - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Dynię przekrój, wydrąż i oczyść. Zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Następnie zetrzyj również jabłko.

2

Przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki.

3

Wymieszaj dokładnie masę i piecz placki na rozgrzanej natłuszczonej patelni (ja użyłam Pam-u). Do formowania placków użyłam łyżki - na jeden placek jedna łyżka masy.

4

Placki polej na talerzu miodem/syropem klonowym.

*z podanej ilości składników otrzymałam 8 placków

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 240 kcal
Białko: 6,3 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 49 g

Pewnie zainteresują Cię również