Lunch/ Obiad

Polędwiczki wieprzowe idealne

Polędwiczki wieprzowe idealne

Polędwiczki wieprzowe idealne

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa - ok. 500 g
  • cebula - 1 szt.
  • pieczarki - ok. 300 g
  • dynia (wcześniej upieczona) - ok. 200 g
  • jogurt grecki - 200 g
  • kasza gryczana niepalona - 200 g
  • jarmuż - 500 g
  • masło klarowane - 15 g
  • olej kokosowy - 5 g
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kolendra

Sposób przygotowania

1

Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj wg wskazówek producenta (ok. 20 minut).

2

Jarmuż przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym, zamieszaj, podlej odrobiną wody, posól i duś kilka minut. Wymieszaj gotowy jarmuż z kaszą.

3

Polędwiczkę umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Plastry rozgnieć delikatnie palcami, posól i popieprz, przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem (7 g) i obsmaż po 1 minucie z każdej strony.

4

W garnku rozgrzej masło (7 g) dodaj pokrojoną cebulę, po chwili dodaj również pokrojone pieczarki, posól i podduś przez chwilę. Dodaj pieczoną dynię pokrojoną w kawałki i jogurt grecki. Do garnka przełóż mięso, wymieszaj i duś razem ok. 10 minut. Dopraw do smaku kolendrą i pieprzem.

5

Na talerz wyłóż kaszę z jarmużem, obok polędwiczki z sosem pieczarkowym.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 450 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 13,2 g
Węglowodany: 43,7 g

Pewnie zainteresują Cię również