Lunch/ Obiad

Pomidorowy indyk curry z mleczkiem kokosowym

Pomidorowy indyk curry z mleczkiem kokosowym

Dziś rozgrzewający sos pomidorowy curry z indykiem i mleczkiem kokosowym. Świetna propozycja jeśli chcesz przyjąć gości, ale nie pozostało Ci wiele czasu, żeby przygotować coś ekstra. To danie jest proste i efektowne, zachwyci każdego!
Zapraszam!

Pomidorowy indyk curry z mleczkiem kokosowym

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 6 Czas Przygotowania: 30 min

Składniki

  • indyk filet - 800 g
  • cebula - 1 szt. duża
  • czosnek - 3 ząbki
  • imbir - ok. 4 cm
  • pomidory w puszce - 1 szt.
  • pomidory suszone - 6 szt.
  • mleczko kokosowe (puszka) - 400 ml
  • olej kokosowy - 10 g
  • curry
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • dodatki: ryż, cukinia

Sposób przygotowania

1

Cebulę, czosnek i imbir pokrój w drobną kostkę, przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym.

2

Mięso pokrój w kostkę i przełóż po chwili na patelnię, dodaj curry, kurkumę, paprykę i przesmaż. Po kilku minutach dodaj sos sojowy.

3

Następnie dodaj pokrojone suszone pomidory i pomidory w puszce. Wymieszaj.

4

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos trochę się zredukuje.

5

Podawaj z ryżem i dodatkiem warzyw (u mnie ryż jaśminowy i duszona cukinia na oleju kokosowym).

Składniki odżywcze na jedną porcję (z 50 g ryżu i cukinią):
Energia: 510 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcze: 48 g
Węglowodany: 21 g

Pewnie zainteresują Cię również