Obiad

Potrawka z soczewicy

Potrawka z soczewicy z kaszą jaglaną

Dziś propozycja obiadowa z czerwoną soczewicą. Korzystaj z roślin strączkowych – są bardzo odżywcze i sycące, a przy tym pyszne!

Potrawka z soczewicy

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • soczewica czerwona, ziarno suche - 200 g
  • kasza jaglana - 200 g
  • pieczarki - 300 g
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • cebula duża - 1 szt.
  • passata pomidorowa - 500 g
  • marchewka - 2 szt.
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • jarmuż - 4 garście
  • masło klarowane - 10 g

Sposób przygotowania

1

Patelnię rozgrzej i rozpuść na niej masło, dodaj cebulkę, a po chwili marchew, paprykę i pieczarki. Posól, zamieszaj i podlej odrobiną wody.

2

Dodaj soczewicę, wypłukaną wcześniej dokładnie pod bieżącą wodą.

3

Następnie dodaj passatę pomidorową, sos sojowy i gotuj ok. 15 min. Kontroluj ilość płynu na patelni, w razie potrzeby podlej wodą.

4

Gdy soczewica będzie miękka dodaj jarmuż i dobrze wymieszaj, pozostaw potrawkę na patelni jeszcze kilka minut na małym ogniu.

5

Podawaj z kaszą jaglaną.

Wartość odżywcza na jedną porcję:
Energia: 414 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 4,2 g
Węglowodany: 70,4 g

Pewnie zainteresują Cię również