2gie śniadanie/ Deser/ Śniadanie

Racuchy z jabłkami na kefirze, bezglutenowe

Wspomnienie dzieciństwa w wersji fit – obowiązkowo! Racuchy są puszyste, słodkie i delikatne. A do tego, co najważniejsze.. łatwe i szybkie do zrobienia 🙂 Smacznego!

Racuchy z jabłkami na kefirze, bezglutenowe

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 15 minut

Składniki

  • jajko - 2 szt. małe
  • mąka kukurydziana - 120 g
  • sól - szczypta
  • imbir - 1/3 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • erytrytol - 1-2 łyżki
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • kefir - 200 g
  • jabłko - 2 szt.
  • soda oczyszczona - 1/3 łyżeczki
  • olej rzepakowy/masło klarowane - 2 łyżki

Sposób przygotowania

1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

2

Żółtka, mąkę, kefir, przyprawy, aromat, sodę wymieszaj dokładnie.

3

Jabłka pokrój w kostkę i wmieszaj do ciasta.

4

Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

5

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i nakładaj ciasto formułując okrągłe racuchy.

6

Po chwili ostrożnie przewróć je na drugą stronę i piecz ok. 2 minut, aż do zrumienienia.

Uwagi

Z podanej proporcji składników otrzymasz ok. 8-9 szt. placków.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 463 kcal
Białko: 13,7 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 66 g

 

Pewnie zainteresują Cię również