Deser/ Śniadanie

Sernik bananowy na raz

Sernik bananowy na raz

Śniadanie bez pośpiechu w sobotni poranek – marzenie. Doceniam takie chwile, bo rzadko się zdarzają. Wtedy lubię zaserwować z rana coś specjalnego…. bo w końcu nie trzeba się nigdzie spieszyć:-) Co nie oznacza, że spędzisz w kuchni godzinę! Zmiksuj co trzeba i poleż jeszcze w łóżku z książką. A za pół godziny ciesz się sernikiem z ulubioną kawą 🙂 Enjoy!

Sernik bananowy na raz

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 35 minut

Składniki

  • jajka - 2 szt.
  • twaróg chudy - 250 g
  • banan - 1 szt. dojrzały
  • budyń waniliowy proszek - 15g
  • aromat pomarańczowy - 2 krople
  • cynamon - 1/3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • erytrol - 1 łyżka
  • sezam - 10 g

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na pianę.

3

Do żółtek dodaj erytrol i zmiksuj. Po chwili dodaj banana, twaróg i zblenduj na gładką masę. Dodaj również cynamon i budyń.

4

Wymieszaj masę z pianą z białek.

5

Przełóż do natłuszczonej formy (ja naczynie spryskałam Pam-em). Posyp wierzch ziarnami sezamu.

6

Piecz ok. 25-30 minut.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 280 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 18,3 g

Pewnie zainteresują Cię również