Śniadanie

Śledź w towarzystwie zielonych warzyw i jabłka

Śledź jest mega zdrowy, bogaty m.in. w kwasy omega-3 i trochę niestety zapomniany… a szkoda!
Warto go włączyć do codziennej diety! U mnie dziś wersja w sałatce 🙂
Enjoy!

Śledź w towarzystwie zielonych warzyw i jabłka

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 6 Czas Przygotowania: 20 minut + cza na moczenie śledzia

Składniki

  • śledź solony - 600 g
  • seler naciowy - ok. 6 łodyg
  • koper włoski - 1 szt.
  • cebulka zielona - 1 szt.
  • cytryna, sok - 1 szt.
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • oliwki czarne - 80 g
  • jabłka soczyste - 2 szt.

Sposób przygotowania

1

Płaty śledziowe mocz w świeżej wodzie ok. 2 h (lub dłużej jeśli chcesz, żeby śledź miał delikatniejszy smak). Po tym czasie wypłucz je i odcedź na sitku. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski.

2

Następnie pokrój drobno seler naciowy, koper, cebulkę, jabłka, oliwki.

3

Jabłka i śledzie skrop sokiem z cytryny. Dodaj oliwę, świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

4

Podawaj z pieczywem.

Składniki odżywcze na porcję 200 g (jak na zdjęciu):
Energia: 285 kcal
Białko: 17,3 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 9 g

Pewnie zainteresują Cię również