Zobaczyłam na targu kurki i niespecjalnie miałam pomysł na ich wykorzystanie, ale wiedziałam, że to tylko kwestia czasu. No i wymyśliłam sobie tartę… Z przepisów, które przeglądałam wszystkie zachęcały, ale przy tym były mocno kaloryczne. Tak więc zrobiłam po swojemu bardziej fit – nie tracąc przy tym na smaku, przemyciłam dodatkowo warzywa i całkiem spontanicznie wyszło przepysznie!
Idealna tarta na leniwe popołudnie w domu!
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C. Przygotuj warzywa: na patelni rozpuść masło, dodaj zmiażdżony czosnek, cebulę i cukinię startą na grubych oczkach tarki. Posól warzywa i podduś kilka minut. Następnie dodaj pokrojone kurki (zostaw kilka do ułożenia na wierzchu tarty) i zwiększ temperaturę, aby szybko je podsmażyć - ok. 2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odłóż patelnię z warzywami na bok do przestudzenia. Na blaszkę wyłóż ciasto francuskie i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj masę jajeczną: wybij do miski jajka, dodaj 3/4 opakowania ricotty i sól, wymieszaj dokładnie. Do miski dodaj również przestudzone warzywa z patelni i wymieszaj. Ciasto wyciągnij z piekarnika i wyrównaj delikatnie środek przy użyciu widelca, następnie wyłóż masę jajeczną, ułóż na wierzchu odłożone wcześniej kurki i pozostałą ricottę - możesz zrobić małe kleksy z sera łyżeczką. Wstaw ponownie tartę do piekarnika i piecz ok. 35 minut.Tarta z kurkami
Drukuj Przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Składniki odżywcze dla porcji (1/4 całej tarty):
Kcal: 477
Białko: 16,5 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 30,2 g