Kolacja/ Obiad

Tarta z kurkami

Zobaczyłam na targu kurki i niespecjalnie miałam pomysł na ich wykorzystanie, ale wiedziałam, że to tylko kwestia czasu. No i wymyśliłam sobie tartę… Z przepisów, które przeglądałam wszystkie zachęcały, ale przy tym były mocno kaloryczne. Tak więc zrobiłam po swojemu bardziej fit – nie tracąc przy tym na smaku, przemyciłam dodatkowo warzywa i całkiem spontanicznie wyszło przepysznie!
Idealna tarta na leniwe popołudnie w domu!

Tarta z kurkami

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 60 min

Składniki

  • ciasto francuskie - 300 g
  • ricotta - 250 g
  • jajka - 2 szt.
  • cukinia - 1 szt. średnia
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • kurki - 200g
  • masło klarowane - 5 g
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C.

2

Przygotuj warzywa: na patelni rozpuść masło, dodaj zmiażdżony czosnek, cebulę i cukinię startą na grubych oczkach tarki. Posól warzywa i podduś kilka minut.

3

Następnie dodaj pokrojone kurki (zostaw kilka do ułożenia na wierzchu tarty) i zwiększ temperaturę, aby szybko je podsmażyć - ok. 2 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odłóż patelnię z warzywami na bok do przestudzenia.

4

Na blaszkę wyłóż ciasto francuskie i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut.

5

W międzyczasie przygotuj masę jajeczną: wybij do miski jajka, dodaj 3/4 opakowania ricotty i sól, wymieszaj dokładnie. Do miski dodaj również przestudzone warzywa z patelni i wymieszaj.

6

Ciasto wyciągnij z piekarnika i wyrównaj delikatnie środek przy użyciu widelca, następnie wyłóż masę jajeczną, ułóż na wierzchu odłożone wcześniej kurki i pozostałą ricottę - możesz zrobić małe kleksy z sera łyżeczką.

7

Wstaw ponownie tartę do piekarnika i piecz ok. 35 minut.

Składniki odżywcze dla porcji (1/4 całej tarty):
Kcal: 477
Białko: 16,5 g
Tłuszcze: 32 g
Węglowodany: 30,2 g

 

 

Pewnie zainteresują Cię również