2gie śniadanie/ Deser

Ulubione muffiny z fasoli

Muffiny z fasoli

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam słodki smak! Życie bez słodyczy byłoby conajmniej smutne, jeśli nie depresyjne ;-p Ale z drugiej strony lubię też o siebie dbać,  w tym ogromną rolę przywiązuję do jedzenia właśnie. Kiedy jem zdrowo – tak też się czuję, mam wtedy energię, żeby spełniać swoje plany!
Tylko co z tymi słodyczami? Nie musisz z nich rezygnować… ale musisz być sprytny! Możesz przygotować deser z użyciem samych zdrowych produktów, wtedy to słodycz na legalu!

W ten sposób właśnie pokochałam muffiny fasolove
Zapraszam!

Ulubione muffiny czekoladowe z fasoli

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 5 Czas Przygotowania: 40 min

Składniki

  • puszka fasoli białej - 240g
  • jajka - 2 szt.
  • banan - 1 szt., dojrzały
  • odżywka białkowa (smak dowolny, u mnie orzechowy) - 30g
  • wiórki kokosowe - 30g
  • migdały - 30g
  • cynamon - pół łyżeczki
  • soda oczyszczona - łyżeczka
  • erytrol/ksylitol - łyżka (lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki)

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2

Fasolę odcedź i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą (pozwól, żeby fasola trochę przeschła, ewentualnie usuń nadmiar wody ręcznikiem papierowym).

3

Do kielicha blendera wrzuć: fasolę, banan, jajka, odżywkę, sodę, cynamon, erytrol i zblenduj dokładnie.

4

Następnie dodaj pokrojone migdały i wiórki kokosowe, wymieszaj.

5

Przełóż do foremek na muffiny.

6

Piecz ok. 25 minut, sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto w środku jest suche.

Z podanych składników otrzymasz ok. 10 muffinek wielkości, jak na zdjęciu.

Składniki odżywcze dla 2 muffinek:

Kcal: 190
Białko: 11,6 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 15 g

 

 

Pewnie zainteresują Cię również