Deser/ Kolacja

Waniliowy budyń jaglany

Waniliowy budyń jaglany z prażonymi jabłkami

Zapach wanilii i szarlotki… czyli sposób na to, jak sobie umilić chłodny jesienny wieczór 🙂

Waniliowy budyń jaglany

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 25 minut

Składniki

  • kasza jaglana - 100 g
  • mleko ryżowe (lub dowolne) - 150 ml
  • sól - 1/3 łyżeczki
  • erytrol - 3 łyżeczki
  • aromat waniliowy - 3 krople
  • mąka kokosowa - łyżka (jeśli nie masz użyj wiórek kokosowych)
  • jabłka - 2 szt.
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • kardamon - 1/3 łyżeczki
  • anyż sproszkowany (lub imbir) - 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania

1

Kaszę wypłucz dokładnie na sicie, pod bieżącą wodą.

2

Przełóż do garnka, zalej wodą (w ilości 1 porcja kaszy: 2 porcji wody), dodaj sól i gotuj, aż kasza wchłonie płyn. Do ugotowanej kaszy dodaj aromat, erytrol i wlej mleko. Zmiksuj na gładki krem, podgrzej trochę i dodaj mąkę kokosową. Dopraw do smaku.

3

Jabłka pokrój w kostkę, przełóż na suchą rozgrzaną patelnię i podlej odrobiną wody. Posyp przyprawami i duś ok 2 minut.

4

Nakładaj kaszę i jabłka do szklanki/naczynia warstwami naprzemiennie.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 320 kcal
Białko: 8,8 g
Tłuszcze: 7,5 g
Węglowodany: 53 g

Pewnie zainteresują Cię również