Kolacja/ Lunch/ Obiad

Warzywa pieczone z fasolką i obłędnym sosem

Warzywa pieczone lubię w różnych kombinacjach. To szybkie i proste danie, które zawsze świetnie smakuje, nawet solo. Dziś proponuję wersję z fasolką i dość zaskakującym sosem z masłem orzechowym. Całość przyjemnie się łączy, tworząc smaki warte powtórzenia 🙂

Warzywa pieczone z fasolką i obłędnym sosem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • fasolka (u mnie biała i czerwona, z puszki) - 450 g
  • bakłażan - 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 2 szt.
  • marchewka - 6 szt.
  • jarmuż - 200 g
  • szpinak - 200 g
  • olej rzepakowy - 40 g
  • kmin rzymski - ⅕ łyżeczki
  • curry - ½ łyżeczki
  • papryka słodka - ½ łyżeczki
  • rozmaryn - ⅕ łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • masło orzechowe - łyżka
  • miód - łyżeczka
  • feta - ok. 50 g

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.

2

Marchew obierz i pokrój w talarki. Bakłażana pokrój w kostkę.

3

Jarmuż obierz odrywając twarde gałązki. Przelej go wrzątkiem na sitku. Szpinak umyj i odsącz z nadmiaru wody.

4

Do 2 dość dużych naczyń żaroodpornych (moje o wymiarach ok. 20x30cm) przełóż warzywa.

5

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulkę pokrojoną w krążki.

6

Po chwili dodaj na patelnię wszystkie przyprawy i przesmaż je chwilę. Podlej sosem sojowym i wodą (ok. pół szklanki), duś cebulkę ok. 8 minut. Dodaj masło orzechowe i miód, dopraw sos do smaku. Sos z cebulką wyłóż na warzywa, przemieszaj.

7

Do miseczki wlej 2 łyżki oleju, 2 łyżki wrzątku i dodaj zmiażdżony czosnek. Wymieszaj. Polej tym po wierzchu warzywa.

8

Piecz ok. 45 minut, w tym czasie raz przemieszaj warzywa od spodu, żeby wszystkie dobrze się upiekły, jednak nie piecz za długo - marchewka ma pozostać chrupiąca.

9

Przełóż na talerz, posyp pokruszoną fetą.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 320 kcal
Białko: 15,5 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 35 g

Pewnie zainteresują Cię również