Kolacja/ Obiad

Warzywa z mleczkiem kokosowym, kaszą owsianą w sosie curry

Danie z serii „co widzę w zakamarkach lodówki, to chętnie użyję”… lubię eksperymenty kulinarne, a ten zdecydowanie należy do udanych 🙂
Enjoy!

Warzywa z mleczkiem kokosowym, kaszą owsianą w sosie curry

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 1 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • kasza owsiana - 50 g
  • dynia - 150 g
  • marchew - 1 duża
  • cukinia - 1/2 szt. mniejszej
  • por - ok. 3 cm
  • cebula - 1/3 szt.
  • imbir świeży - ok. 3 cm
  • szpinak baby - garść
  • przyprawy: curry, kurkuma, kmin rzymski, papryka czerwona, cynamon, pieprz ziołowy
  • sos sojowy - łyżka
  • mleczko kokosowe z puszki - 30 g
  • olej rzepakowy/kokosowy - 10 g
  • passata pomidorowa/pomidory z puszki - ok. 200 g

Sposób przygotowania

1

Kaszę ugotuj wg wskazówek producenta.

2

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, por i imbir. Przemieszaj i dodaj przyprawy - po 1/2 łyżeczki kminu, curry, kurkumy i papryki, szczyptę cynamonu. Pozostaw na kilka minut, a następnie dodaj pokrojoną marchew, dynię, cukinię i podlej wodą. Duś warzywa ok. 20 minut.

3

Dodaj passatę pomidorową, sos sojowy i pieprz ziołowy, pozostaw jeszcze na kilka minut, aż warzywa zmiękną.

4

Dodaj szpinak, ugotowaną kaszę i przemieszaj od dołu kilka razy. Na końcu dodaj mleczko kokosowe.

Składniki odżywcze na jedną porcję (na zdjęciu):
Energia: 512 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 28 g
Węglowodany: 63,6 g

Pewnie zainteresują Cię również