Śniadanie

Zapiekana jaglanka dyniowa

Zapiekana jaglanka dyniowa

Rozgrzewające śniadanie – dynia, kasza jaglana, gruszka, imbir, cynamon. Tak na dobry początek dnia 🙂

Zapiekana jaglanka dyniowa

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia

Składniki

  • dynia - 400 g
  • imbir - ok. 3 cm
  • kasza jaglana - 100 g
  • mak - 30 g
  • gruszka - 1 szt.
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • kardamon - 1/2 łyżeczki
  • erytrol/ksylitol - 2 łyżki
  • olejek marcepanowy (opcjonalnie) - kilka kropli
  • sól - szczypta
  • czekolada gorzka - 2 kostki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.

2

Kaszę jaglaną podpraż kilka minut w garnku z grubym dnem, przelej kilka razy wodą na sitku i ugotuj na wodzie (1 porcja kaszy: 2,5 porcji wody) z dodatkiem odrobiny soli - ok. 15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do kaszy mak.

3

Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości - ok. 15 minut (wlej tylko tyle wody, aby przykryła dynię i ewentualnie dolej trochę w czasie gotowania). Do gotującej się dyni dodaj pokrojony drobno imbir. Gdy dynia będzie już miękka rozdrobnij całość przy pomocy blendera.

4

Do musu z dyni dodaj ugotowaną wcześniej kaszę, cynamon, kardamon, olejek i słodzidło (ja użyłam erytrolu). Wymieszaj, niezbyt dokładnie.

5

Przełóż masę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej odrobiną tłuszczu.

6

Na wierzchu ułóż pokrojoną w kostkę gruszkę.

7

Jaglankę zapiekaj ok. 30 minut, a przed podaniem posyp pokrojoną drobno gorzką czekoladą.

Składniki odżywcze na jedną porcję (1/2 zapiekanki ze zdjęcia):
Energia: 380 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 58 g

 

Pewnie zainteresują Cię również