Obiad

Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą

Zapiekanka jest pożywna i sycąca, myślę, że zachwyci nie jednego wielbiciela mięsa!

Najlepsza jest dzień po przygotowaniu, kiedy smaki fajnie się przegryzą, a konsystencja jest zwarta i idealna do porcjowania. Nie pozostaje nic innego jak tylko zaprosić przyjaciół na jarską ucztę 🙂

Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 6 Czas Przygotowania: 30 minut+30 minut pieczenia

Składniki

  • soczewica zielona - 350 g
  • ziemniaki - ok. 1 kg
  • marchew - 2 średnie
  • cebula - 1 szt. duża
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • pieczarki - ok. 300 g
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • olej rzepakowy - 10 g
  • mleko ryżowe - 1/3 szklanki
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, szałwia suszona
  • sos sojowy - łyżka
  • parmezan - 30 g

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj ok. 15 minut z dodatkiem soli.

2

Soczewicę gotuj w oddzielnym garnku ok. 20 minut.

3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

4

Na patelnię wlej olej, wsyp pokrojoną cebulkę, a po chwili pokrojony drobno: seler naciowy pieczarki, marchew. Podlej warzywa odrobiną wody i duś ok. 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowaną soczewicę i przyprawy: sos sojowy, pieprz ziołowy, majeranek, bazylię, zioła prowansalskie. Wymieszaj, jeśli jest potrzeba dodaj jeszcze wody - jednak sos ma być dość gęsty.

5

Ugotowane ziemniaki rozdrobnij za pomocą tłuczka, dodaj mleko, gałkę muszkatołową, szałwię i dobrze wymieszaj.

6

Naczynie żaroodporne natłuść odrobiną oliwy, przełóż sos z soczewicą, a na wierzchu ułóż masę ziemniaczaną.

7

Piecz w piekarniku ok. 30 minut, na 10 minut przed końcem posyp zapiekankę parmezanem i pozwól, aby się roztopił jeszcze w cieple piekarnika.

8

Podawaj z zielonym warzywem, ewentualnie posyp zapiekankę zieloną cebulką - wedle uznania.

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Energia: 373 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 57,6 g

Pewnie zainteresują Cię również