2gie śniadanie/ Kolacja

Zielona pasta z bobu

Lato w pełni, bazary przepełnione warzywami…korzystajmy z tego właśnie teraz 🙂

Prosta, szybka i pyszna czyli to, co lubię najbardziej… pasta z bobu. Możesz ją wykorzystać jako pastę kanapkową lub posmarować nią naleśniki/tortillę (u mnie dziś właśnie w tej wersji, ale o tym następnym razem) 🙂

Zielona pasta z bobu

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • bób - 300 g
  • cebula - 1/2 szt.
  • olej rzepakowy - łyżka
  • jogurt grecki - 60 g
  • koper - 1/3 dużego pęczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

1

Bób gotuj ok. 15-20 minut w wodzie z dodatkiem soli.

2

Cebulkę, pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju.

3

Do miski przełóż ugotowany bób (ja go nie obieram, jeśli potrzebujesz to go obierz), cebulkę, pokrojony koper, jogurt i zblenduj na pastę, niezbyt dokładnie. Dopraw do smaku solą i kminem.

4

Podawaj na kanapce lub jako farsz do naleśników.

Składniki odżywcze na jedną porcję:
Energia: 217 kcal
Białko: 9,8 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 12,8 g

Pewnie zainteresują Cię również