Lunch/ Śniadanie/ Vegetarian

Zielone naleśniki z twarożkiem

Zielone, szpinakowe naleśniki ze słodkim twarożkiem. Zdrowo i pożywnie. Idealny początek dnia!

Zielone naleśniki z twarożkiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 4 Czas Przygotowania: 30 minut

Składniki

  • na naleśniki:
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 200 g
  • mleko ryżowe - 250 ml
  • jajko - 3 szt.
  • szpinak baby - 100 g
  • woda gazowana - 150 ml
  • olej rzepakowy - 30 g
  • erytrol - 2 łyżki
  • sól - szczypta
  • na twarożek:
  • twaróg chudy - 500 g
  • jogurt grecki - 100 g
  • pomarańcza - 1 szt.
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • erytrol - 4 łyżki
  • mleko ryżowe - 100 ml

Sposób przygotowania

1

Do miski wsyp mąkę, sól, erytrol, dodaj mleko, jajka, umyty i osuszony szpinak, olej i zblenduj wszystko dokładnie. Na końcu dodaj wodę gazowaną, wymieszaj dokładnie.

2

Patelnię rozgrzej i lekko natłuść. Smaż naleśniki na lekko rumiany kolor z dwóch stron.

3

Przygotuj twarożek: do miski dodaj twaróg, jogurt, mleko, erytrol, aromat. Zblenduj dokładnie.

4

Pomarańczę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę i dodaj do twarogu, dodaj na końcu rodzynki i wymieszaj.

5

Usmażone naleśniki posmaruj twarożkiem i złóż w dowolny sposób.

Uwagi

Z ciasta otrzymałam 8 naleśników, piekłam na patelni o średnicy 24 cm.

Składniki odżywcze na jedną porcję – 2 naleśniki:
Energia: 514 kcal
Białko: 38 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 52 g

Pewnie zainteresują Cię również