Kolacja/ Obiad/ Śniadanie

Zielone proteinowe placuszki ze szpinakiem

Zielone proteinowe placuszki ze szpinakiem

Drukuj Przepis
Ilość Porcji: 2 (po 7 niewielkich placuszków) Czas Przygotowania: 15 min

Składniki

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g otrębów żytnich
  • 250g szpinaku baby
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 250ml mleka ryżowego
  • 30 g odżywki białkowej (u mnie ISOWheyProtein o smaku banana)*
  • 5g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania

1

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą

2

Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładko blenderem.

3

Na rozgrzaną patelnię nakładaj po 2 łyżki ciasta na 1 placek, po chwili gdy pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć na drugą stronę.

4

Placuszki ułóż na talerzu, podaj z ulubionymi owocami.

Uwagi

*możesz zrezygnować z odżywki białkowej – dodaj wtedy 10g otrębów więcej i dosłódź ciasto w razie potrzeby np. erytrolem lub ksylitolem

Składniki odżywcze dla jednej porcji:
Kaloryczność: 402 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 56,5 g

Mój bohater: szpinak

Pewnie zainteresują Cię również